chalcedoon

Suncatchers en Sieraden met Chalcedoon

Wat is chalcedoon?

 

Chalcedoon is een variëteit van kwarts, gekenmerkt door zijn microkristallijne structuur en fijne textuur. Het mineraal komt voor in verschillende kleuren, waaronder blauw, wit, lila, roze en bruin. Met een waxy glans en vaak gebruikt in sieraden, staat chalcedoon bekend om zijn duurzaamheid en hardheid. Het wordt geassocieerd met spirituele eigenschappen en wordt vaak gevonden in landen zoals Brazilië, Madagaskar en India. Chalcedoon kan gebruikt worden voor kralen, cabochons of sieraden. Bestel bijvoorbeeld een uniek paar zilveren threader oorbellen met chalcedoon, of kies een combinatie van blue lace agaat en maansteen.

 

Betekenis, werking en kenmerken van chalcedoon

 

We noemen hier de belangrijkste kenmerken van chalcedoon:

  • Samenstelling: Chalcedoon is een microkristallijne variëteit van kwarts en behoort tot de silicaatmineralen. Het bestaat voornamelijk uit fijn verdeelde kwartskristallen.

  • Kleur: Chalcedoon vertoont vaak een grote verscheidenheid aan kleuren, waaronder wit, grijs, blauw, paars, rood, groen en geel. De kleurvariaties worden vaak veroorzaakt door sporen van andere mineralen.

  • Structuur: De steen heeft een microkristallijne structuur, wat betekent dat de kristallen te klein zijn om met het blote oog te worden gezien. Dit geeft chalcedoon een gladde en wasachtige textuur.

  • Doorzichtigheid: Chalcedoon kan zowel doorschijnend als opaak zijn, afhankelijk van de specifieke variëteit. Sommige typen, zoals agaat, vertonen banden of lagen van verschillende kleuren.

  • Hardheid: Het heeft een hardheid van ongeveer 6.5-7 op de schaal van Mohs, wat betekent dat het relatief hard is en goed bestand is tegen krassen.

  • Vindplaatsen: Chalcedoon wordt wereldwijd gevonden, vaak in vulkanische gesteenten en sedimentaire afzettingen. Belangrijke vindplaatsen zijn onder andere Brazilië, India, Madagaskar, Mexico en de Verenigde Staten.

  • Toepassingen: Vanwege zijn aantrekkelijke kleuren en duurzaamheid wordt chalcedoon vaak gebruikt in sieraden, kralen en als decoratieve steen. Het wordt ook gebruikt voor snijwerk en cabochons.

  • Metafysische eigenschappen: In alternatieve geneeskunde en spiritualiteit wordt chalcedoon vaak geassocieerd met kalmerende en evenwichtige energie. Het wordt gezegd dat het helpt bij communicatie en het bevorderen van gevoelens van vriendelijkheid en broederschap.

  • Chalcedoon-variëteiten: Enkele bekende variëteiten van chalcedoon omvatten agaat (met zijn karakteristieke banden), carneool (oranje tot roodbruin), en blauwe chalcedoon (met een scala aan blauwtinten).

 

Bestel nu je sieraad met chalcedoon

 

De sieraden met chalcedoon van Shiny Happy Pebble worden niet alleen gemaakt van de mooiste edelstenen, we maken ook gebruik van echt sterling zilver. Heb je een mooi sieraad met chalcedoon gevonden? Bestel nu en je pakketje wordt binnen 2 werkdagen* verzonden. Bestel je voor minimaal €75? Dan is de verzending binnen Nederland ook nog eens helemaal gratis.

 

chalcedoon oorbellen